Ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Fantazyjny wzór ciasteczek jaki jest na zdjęciu można uzyskać zagniatając oba ciasta jednocześnie, tworząc wałek(taki jak na kluski)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 45 dag mąki
    30 dag cukru pudru
    3 żółtka
    25 dag masła
    12,5 dag margaryny
    2 łyżki kakao
    3 łyżki śmietany
    kilka kropel aromatu waniliowego

Ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki wsypać cukier puder,dodać masło,margarynę, żółtka po czym wszystko posiekać i zagnieść.
  • 2. Podzielić ciasto na dwie części
    Do jednej dodać śmietanę i kakao,a do drugiej aromat waniliowy
  • 3. Obie części ciasta włożyć do lodówki na 2 godziny.
  • 4. Następnie oba ciasta cienko rozwałkować na dwa prostokąty,nałożyć jeden na drugi,zrolować i ponownie włożyć do lodówki na 1 godz.
    Po czym pokroić w plastry o grubości 0,5 cm piec 190 stopni około 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy