Śledziowo- pomarańczowe koreczki

0 (0 ocen)

Śledzie, śliwka i pomarańcza to idealne świąteczne połączenia smaków. Dodatkowo koreczki powstają bardzo szybko.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 pomarańcza,
    • Około 10 płatów śledziowych w oleju,
    • 10 śliwek wędzonych,
    • 0,5 szklanki oleju lnianego,
    • Natka pietruszki do dekoracji,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do oprószenia,
    • Skórka z pomarańczy do dekoracji

Śledziowo- pomarańczowe koreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę obieramy ze skórki, a następnie dokładnie filetujemy, usuwając biały miąższ.
    Śledzie dokładnie odsączamy i układamy koło siebie. Przy końcu każdego filetu układamy cząstkę pomarańczy oraz śliwkę wędzoną. Kolejno zwijamy koreczki. Aby dobrze się trzymały na półmisku przebijamy je wykałaczką.
    Koreczki przekładamy na talerz. Całość podlewamy olejem lnianym. Wierzch dekorujemy natką pietruszki oraz skórką starką z pomarańczy. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i podajemy.

Porady

Można do ich przygotowania użyć także matiasów. Wcześniej należy je namoczyć w wodzie na 2-3 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy