Śledzioplacki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Śledź w wydaniu kolacyjny albo obiadowym. Danie szybkie i smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dag kaszy gryczanej; 20 dag wymoczonych filetów śledziowych; 1/2 szklanki jasnego piwa; 1/2 szklanki mąki; szczypta cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka czarnego pieprzu; ulubiona zielenina (szczypiorek/koperek); masło do smażenia śmietana/jogurt naturalny

Śledzioplacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przez maszynkę do mielenia przepuścić filety śledziowe oraz ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną. Następnie wymieszać otrzymaną masę z żółtkami jaj, cukrem, pieprzem, piwem i mąką. Do powstałej masy dodać białka ubite na sztywną pianę. Z powstałej masy formować cienkie placuszki. Smażyć na maśle do uzyskania złotego koloru .Podawać z jogurtem greckim lub śmietana posypane np. szczypiorem i ulubioną jarzynką.

Porady

Jeżeli śledzie są bardzo słone do gotowania kaszy gryczanej nie solimy wody lub dodajemy troche mniej filetów śledziowych.

Komentarze

Podobne przepisy