śledzie "rolmopsy"

0 (0 ocen)

Przepis ze starej książki kucharskiej.

Składniki:

  • 50 dkg śledzi solonych
    5 dkg ogórka kiszonego bądź konserwowego
    5 dkg marchwi marynowanej
    2-3 łyżki oliwy bądź oleju

    Zaprawa z octu
    1/8 l octu 3%
    3 dkg cebuli
    1 liść laurowy
    3-5 ziaren pieprzu
    1/2 dkg soli
    1/2 dkg cukru

Śledzie "rolmopsy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć, sprawić.
  • 2. Przyrządzić zaprawę z octu:
    Cebulę obrać, pokroić w talarki. Wodę zagotować z solą, cukrem , przyprawami i cebulą, połączyć z octem.
  • 3. Śledzie wyjąć z wody , odciśnąć, odfiletować, obrać z ości.
  • 4. Na połówkę śledzia kłaść talarek ogórka i marchwi, zwinąć ciasno, spiąć wykałaczką, ułożyć w słoju, zalać zaprawą octową. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy