Ale się wkręcam w te święta:) Teraz kolej na śledzie. Rolmopsy ze śledzi, ktoś powie klasyk. Ale jaki smaczny i zachęcający do skosztowania, a ten świąteczny - najlepszy. Szybkie w przygotowania, w smacznej zalewie.
Rolmopsy świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty śledziowe zalewam wodą , moczę ok. 2 godziny, odcedzam.Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, studzę, dodaję płaty śledziowe . Pokrojoną w pół plasterki cebulę zalewam wrzątkiem, po 5 minutach odcedzam, dodaję do śledzi. Śledzie w zalewie pozostawiam do następnego dnia. Na drugi dzień na brzegach filetów układam paseczki papryki i ogórka, cebulkę z zalewy oraz po dwie śliwki, płaty zwijam w rulon, spinam wykałaczkami z obu stron. Rolmopsy wkładam do zalewy, przed podaniem, wyjmuje z zalewy, kroję na pół, układam na talerzykach.
Komentarze