Śledź w oleju

0 (0 ocen)

Takie śledziki oraz jeszcze w śmietanie oraz z burakami górują na naszym stole w Wielki Piątek.Czasami przy okazji urodzin są dobrą zakąską .

Składniki:

  • - 200 g filetów śledziowych a'la Matjes;
    - duża cebula;
    - świeżo mielony pieprz czarny;
    - olej słonecznikowy lub rzepakowy.

Śledź w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć ok. 50 minut w zimnej wodzie (sprawdzić, czy są odpowiednio słone). Pokroić w poprzek na paski szerokości ok. 1,5 cm lub w kostkę.
  • 2. Cebulę drobno posiekać.( cebule wyciskam z soku kładę pokrojoną cebulę na ręczniku papierowym i dociskam z góry drugim ręcznikiem )
  • Śledż 3. Mieszam śledzie z cebulą i olejem , posypuje pieprzem i odstawiam .
    Jemy je zazwyczaj na następny dzień.

Porady

śledzia najlepiej moczyć w mleku a potem wypukać w wodzie .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy