Sezamki

0 (0 ocen)

Przepyszne domowe sezamki są bardzo proste w przygotowaniu. Łatwo je rozwałkować, odkleić od papieru i pokroić. Mało pracy, świetny efekt :)

Składniki:


  • 2 łyżki masła
    100 g miodu
    100 g cukru
    200 g sezamu białego
    25 g sezamu czarnego

Sezamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na dużą patelnie wrzucić masło, cukier i wlać miód. Podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.

    Następnie wsypać biały i czarny sezam. Wymieszać dokładnie z gęstym płynem. Smażyć na małym ogniu kilka (-naście) minut aż sezam się zrumieni. W międzyczasie przygotować duży płat papieru do pieczenia (dobrej jakości).

    Gorącą masę wylać na papier do pieczenia, przykryć drugim płatem, rozwałkować na pożądaną grubość. Odstawić na 15 minut do przestudzenia.

    Następnie należy zdjąć górną warstwę papieru i pokroić masę na kwadraty/prostokąty. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

    Sezamki odlepić od papieru i wyłożyć na talerz

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy