Serowy bananowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Polecam przede wszystkim tym co lubią bananowe smaki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    -1,5 szklanki mąki
    -15 dkg margaryny
    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/3 szklanki cukru
    -2 żółtka

    Masa serowa:

    -0,5 kg sera
    -2 jajka
    -0,5 szklanki cukru
    -1 szklanka mleka
    -1/3 szklanki oleju
    -budyń bananowy
    -2 rozdrobnione banany

    Masa bananowa:

    -0,5 kg bananów
    -0,5 kostki margaryny
    -1/3 szkl. cukru pudru
    -1 szklanka nektaru bananowego
    -1 cytrynowa galaretka

    Masa piankowa:

    -100 ml śmietanki 30%
    -1,5 szklanki nektaru bananowego
    -4 łyżeczki żelatyny

Serowy bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f2wxu7 1. Ciasto kruche:Z podanych składników zagnieść ciasto,wylepić nim natłuszczoną i obsypaną mąką tortownicę o średnicy około 25 cm
  • image-0kipr9d 2. Podane składniki masy serowej dokładnie zmiksować(będzie rzadkie) ,powoli wylać na ciasto.
  • image-0we7373 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min w temp.180 st C
  • image-1dtl7hh 4. Masa bananowa:Nektar bananowy zagotować ,rozpuścić w nim galaretkę
  • image-1j4mpgo 5. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem,dodać pokrojone banany,do masy wlać tężejącą galaretkę,miksować do połączenia składników.Masę wyłożyć na ostudzony sernik.Pozostawić do całkowitego stężenia.
  • image-285ffgf 6. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody .Nektar zagotować,rozpuścić w nim żelatynę.Śmietanę ubić ,dodać tężejący nektar.Gotową piankę wylać na masę bananową.Schlodzić w lodówce a przed podaniem udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy