Seromak

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszne połączenie sera i maku, polecam na Wielkanoc.

  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 1 sztuka
    - cukier: 15 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka: 30 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - śmietana: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - ser biały zmielony: 1 kilogram
    - cukier: 15 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - budyń śmietankowy: 2 sztuki
    - olejek waniliowy: 1 łyżeczka
    - margaryna: 15 dekagramów
    - masa makowa gotowa: 1 sztuka

Seromak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy miękkie ciasto.
    Następnie ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą
    blachę. Na ciasto wykładamy masę makową.
    Przygotowujemy masę serową: margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Gdy masa jest już jednolita, dodajemy jajka, budyń w proszku oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach. Masę serową wylewamy na masę makową.
    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około godziny, aż ser się lekko zarumieni.
    Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy