Seromak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotny sernik z makiem na kruchym cieście...

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    - 2 szkl mąki
    - 0,5szkl cukru pudru
    - pół kostki margaryny
    - 1 żółtko
    - szczypta soli.
    Masa makowa:
    - 1,5 puszki gotowej masy makowej (mogą być 2, ja pół potrzebowałam do czego innego)
    - 3 jajka
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - kilka kropli olejku migdałowego.
    Masa serowa:
    - 1,2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
    - 4 jajka + 1 wcześniejsze białko
    - 1,5szkl cukru pudru
    - 100g masła
    - 1 budyń waniliowy
    - kilka kropli olejku arakowego.
    Polewa:
    - 100g masła
    - 4 łyżki kakao
    - 5 łyżekmleka
    - 0,5szkl cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Seromak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skladniki na kruche ciasto zagnieść i wylepić dno formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 15min. Ostudzić.
  • 2. Masę makową połączyć z reszta składników i przełożyć na przestudzony kruchy spód.
  • 3. Białka oddzielić od żółtek, dodać te 1 wcześniejsze białko i ubić na sztywno. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem, dodawać żółtka. Następnie wrzucać po 1 kostce twarogu, budyń i na zakończenie aromat zapachowy. Odłożyć mikser. Za pomocą szpatułki wmieszać ubitą pianę. Masę serową wyłożyć na masę makową.
  • 4. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez ok. 60min. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować