Sernik śliwkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo dojrzałe śliwki węgierki postanowiłam wykorzystać do sernika. Wyszły ozdobne kleksy o delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie serniki... bez spodu, bez polewy, lekko słodkie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1 kg sera białego mielonego
    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    • 6 jajek
    • 2 opakowania cukru wanilinowego
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    Mus śliwkowy
    • 1 szklanka wydrylowanych śliwek
    • 3 łyżki cukru

Sernik śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik
    • Sery delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
    • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach.
    • Na koniec dodać śmietanę. Masa serowa będzie dość płynna.
    • Śliwki zmiksować z cukrem, dodać taką samą objętość masy serowej i wymieszać dokładnie.
    • Wlać masę serową do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz.
    • Na powierzchnę sera nakładać po łyżce mus sliwkowo-serowy, po czym przemieszać delikatnie całość łyżką.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
    • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut.
    • Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut.
    • Wyjąć, całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Komentarze

Podobne przepisy