Bardzo dojrzałe śliwki węgierki postanowiłam wykorzystać do sernika. Wyszły ozdobne kleksy o delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie serniki... bez spodu, bez polewy, lekko słodkie.
Sernik śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik
• Sery delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
• Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach.
• Na koniec dodać śmietanę. Masa serowa będzie dość płynna.
• Śliwki zmiksować z cukrem, dodać taką samą objętość masy serowej i wymieszać dokładnie.
• Wlać masę serową do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz.
• Na powierzchnę sera nakładać po łyżce mus sliwkowo-serowy, po czym przemieszać delikatnie całość łyżką.
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
• Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut.
• Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut.
• Wyjąć, całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Komentarze