Bardzo pracochłonne ciasto, ale smak rekompensuje wszystko.
3 godz. 20 min
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
Szczypta soli
Ser:
1 i ½ kg zmielonego białego sera
40 dag cukru kryształu
35 dag margaryny
12 jaj
1 i ½ budyniu śmietankowego
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sernik na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać po jednej łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Po upieczeniu przekrawamy na 2 części.
2.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, następnie ser wymieszany z proszkiem budyniowym. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do sera. Masę podzielić na 2 części.
3.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4.Przełożenie ciasta:
Biszkopt – ½ roztopionej czekolady – ½ masy serowej – biszkopt – ½ roztopionej czekolady – ½ masy serowej
5.Upiec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, udekorować startą czekoladą.
Komentarze