Sernik na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bardzo pracochłonne ciasto, ale smak rekompensuje wszystko.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki
    Szczypta soli
    Ser:
    1 i ½ kg zmielonego białego sera
    40 dag cukru kryształu
    35 dag margaryny
    12 jaj
    1 i ½ budyniu śmietankowego
    Polewa:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sernik na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać po jednej łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Po upieczeniu przekrawamy na 2 części.
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, następnie ser wymieszany z proszkiem budyniowym. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do sera. Masę podzielić na 2 części.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt – ½ roztopionej czekolady – ½ masy serowej – biszkopt – ½ roztopionej czekolady – ½ masy serowej
  • 5. Upiec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, udekorować startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy