Serduszka serowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne oponki serowe w kształcie serca.Szybkie i łatwe do wykonania.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu
    1/2 kg mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 czubata łyżeczka sody
    330ml-kubek gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka octu
    cukier puder do posypania
    1 kg smalcu do smażenia

Serduszka serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Usmażone serduszka. 1. Ser utrzeć na gładko. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę,cukry i sodę.Wsypać do twarogu,dodać żółtka,śmietanę i ocet.Wyrobić ciasto.Urywać po kawałku,rozwałkować na grubość 1cm i wycinać foremką serca a w środku małą serduszka.
    W dużym garnku rozgrzać smalec.Kłaść oponki i smażyć z obu stron(jak pączki).Wyłożyć na papierowy ręcznik by tłuszcz odciekł.Środki-małe serduszka też usmażyć.Posypać cukrem pudrem lub wysypać cukier na talerz i moczyć ostygniętą oponkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy