Schabowe roladki z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty, osuszony schab kroimy na plastry, rozbijamy na cienkie płaty, oprószamy solą i pieprzem,odstawiamy na pół godziny.
2.Botwinkę myjemy , przebieramy,kroimy drobno, cebulkę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, najpierw wkładamy pokrojone łodyżki i korzonki oraz cebulę,dusimy aż zmiękną, dodajemy listki . Dusimy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Studzimy i dodajemy tarty chrzan, mieszamy.
3.Na plastry schabu kładziemy po łyżce farszu zwijamy ciasno, możemy spiąć wykałaczkami.
Obsmażamy roladki ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju,przekładamy do rondelka, podlewamy wodą,aby prawie przykryła roladki i dusimy ok.pół godziny pod przykryciem.
Na koniec wyjmujemy roladki i zagęszczamy sos, mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami wody,aby nie było grudek, dodajemy śmietanę, łączymy razem i dodajemy do rondelka ciągle mieszając.Jeżeli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Roladki podajemy z ziemniakami i surówką.
Komentarze