Schabowe roladki z botwinką

0 (0 ocen)

Polecam smacznie nadziane roladki

Składniki:

  • pół kilograma schabu środkowego
    1 łyżka oleju
    mały pęczek botwinki
    1 młoda cebulka
    2 łyżki masła
    kopiasta łyżka tartego chrzanu
    sól
    pieprz
    1 łyżka mąki
    1 łyżka śmietany

Schabowe roladki z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty, osuszony schab kroimy na plastry, rozbijamy na cienkie płaty, oprószamy solą i pieprzem,odstawiamy na pół godziny.
  • 2. Botwinkę myjemy , przebieramy,kroimy drobno, cebulkę siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy masło, najpierw wkładamy pokrojone łodyżki i korzonki oraz cebulę,dusimy aż zmiękną, dodajemy listki . Dusimy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Studzimy i dodajemy tarty chrzan, mieszamy.
  • 3. Na plastry schabu kładziemy po łyżce farszu zwijamy ciasno, możemy spiąć wykałaczkami.
    Obsmażamy roladki ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju,przekładamy do rondelka, podlewamy wodą,aby prawie przykryła roladki i dusimy ok.pół godziny pod przykryciem.
    Na koniec wyjmujemy roladki i zagęszczamy sos, mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami wody,aby nie było grudek, dodajemy śmietanę, łączymy razem i dodajemy do rondelka ciągle mieszając.Jeżeli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
    Roladki podajemy z ziemniakami i surówką.

Komentarze

Podobne przepisy