Schab do chlebka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Natrzeć 2 łyżkami mieszanki, odstawić do lodówki w szklanym naczyniu z przykryciem na 12 godzin.
Po 12 godzinach, resztę mieszanki zalać gorącą wodą ( pół litra wody na kilogram mięsa) , wystudzić .
Dodać obrany czosnek, peklówkę , zalać mięso w tym samym szklanym naczyniu ( czosnek delikatnie ponacinać).
Odstawić do lodówki na 7 dni, obracając co jakiś czas ( przynajmniej raz dziennie ).
Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć.
Osuszone mięso umieścić w woreczku do pieczenia.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170 stopni
Porady
Skład mieszanki; jałowiec, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,
cząber, rozmaryn, tymianek.
Tak przygotowane mięso można też ugotować albo uwędzić.
Komentarze