Schab do chlebka

0 (0 ocen)

Przygotowane mięso w ten sposób jest dużo lepsze od najlepszej wędliny kupnej ...

Składniki:

  • -schab 1 kg
    -mieszanka ziół do peklowania mięsa 4 łyżki
    -peklówka 1 łyżka
    -czosnek 10 ząbków

Schab do chlebka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natrzeć 2 łyżkami mieszanki, odstawić do lodówki w szklanym naczyniu z przykryciem na 12 godzin.
    Po 12 godzinach, resztę mieszanki zalać gorącą wodą ( pół litra wody na kilogram mięsa) , wystudzić .
    Dodać obrany czosnek, peklówkę , zalać mięso w tym samym szklanym naczyniu ( czosnek delikatnie ponacinać).
    Odstawić do lodówki na 7 dni, obracając co jakiś czas ( przynajmniej raz dziennie ).
    Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć.
    Osuszone mięso umieścić w woreczku do pieczenia.
    Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170 stopni

Porady

Skład mieszanki; jałowiec, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cząber, rozmaryn, tymianek. Tak przygotowane mięso można też ugotować albo uwędzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy