Pieczona karkówka do chlebka

0 (0 ocen)

Marynatę do karkówki troszkę "odgapiłam" od Bilci na schab Rubenstein i wyszła pycha:)))

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości

    Marynata:
    2 cytryny
    1 biała cebula
    1 czerwona cebula
    1 łyżka soli peklowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    3 łyżki oliwy extra vergine
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    2 łyżki miodu

    Dodatkowo:
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pieczona karkówka do chlebka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynata 1. Mięso umyć,dobrze osuszyć. Cytrynę wyszorować,osuszyć i pokroić na cienkie plasterki razem ze skórką. Obie cebule obrać i także cienko pokroić. W miseczce wymieszać sól peklową ze zwykłą sola oraz pieprzem,dodać oliwę i dobrze połączyć. Mięso natrzeć przygotowaną marynatą. Na dno naczynia próżniowego ułożyć połowę pokrojonej cebuli oraz cytryny. Na takim "posłaniu" ułożyć karkówkę i przysypać resztą cebuli i cytryny. Przykryć pojemnik,odessać powietrze i odłożyć do lodówki na 24 godziny.
  • karkówka przed obsmażeniem 2. Po tym czasie mięso wyjąć z pojemnika. Do miseczki wycisnąć sok z cytryny i cebuli,dodać miód oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Mieszanką polać mięso z każdej strony. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć karkówkę z każdej strony.
  • karkówka po obsmażeniu 3. Przełożyć do naczynia do zapiekania,wlać na dno 1 szklankę wody i wstawić do nagrzanego do 225 st piekarnika i piec około 90 minut. Po około 40-45 minutach przykryć mięso folia aluminiową a po kolejnych 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. Upieczone mięso wyjąć z naczynia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia i uspokojenia soków. Podawać na zimno do pieczywa. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować