Lekka, pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu sałatka z awokado i mozzarellą to świetny wybór na zdrową kolację lub pożywny lunch. Sałatka jest pełna kolorów, smaków i wartości odżywczych.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- 1 garść mixu sałat
- 1 garść szpinaku baby
- 1 awokado hass
- szklanka pomidorków black cherry
- 150 g kulek mozzarelli
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 0,5 łyżeczki miodu
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Sałatka z awokado i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w półplasterki, które skrapiamy od razu sokiem z limonki, aby nie ściemniały. Na talerzach układamy mix sałat, szpinak baby, kulki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki black cherry i plastry awokado, które dodatkowo smarujemy płynnym miodem. Całość posypujemy orzeszkami pini oraz skrapiamy oliwą z oliwek doprawioną solą i pieprzem. Życzę smacznego! :)
Komentarze