Im bliżej wiosny tym bardziej chce nam się świeżych warzyw. Dlatego przygotowałam sałatkę ze świeżych warzyw, lekko gorzkiego grejpfruta oraz delikatnie słonego schabu. Całość wspaniale razem się komponuje.
Składniki:
główka sałaty lodowej,
2 duże grejpfruty,
1/2 ogórka,
duża czerwona cebula,
200g schabu wędzonego,
2 ząbki czosnku,
pieprz młotkowany z kolendrą,
1/2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek,
sól,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Sałatka warzywna z grejpfrutem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki wprost do miski. Ogórka dokładnie umyć i pokroić na półplasterki, dodać do sałaty. Grejpfruta obrać ze skórki, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Wszystko dodać do sałaty i wymieszać. Schab pokroić w bardzo cienkie półplasterki, zwijać w ruloniki i układać pomiędzy warzywami. Czosnek drobno posiekać, umieścić w moździerzu. Dodać oliwę, zioła do sałatek oraz szczyptę pieprzu i szczyptę soli. Wszystko dokładnie utrzeć na gładki sos. Tuż przed podaniem sosem polać sałatkę.
Komentarze