Sałatka warzywna z grejpfrutem

0 (0 ocen)

Im bliżej wiosny tym bardziej chce nam się świeżych warzyw. Dlatego przygotowałam sałatkę ze świeżych warzyw, lekko gorzkiego grejpfruta oraz delikatnie słonego schabu. Całość wspaniale razem się komponuje.

Składniki:

  • główka sałaty lodowej,
    2 duże grejpfruty,
    1/2 ogórka,
    duża czerwona cebula,
    200g schabu wędzonego,
    2 ząbki czosnku,
    pieprz młotkowany z kolendrą,
    1/2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek,
    sól,
    2 łyżki oliwy z oliwek.

Sałatka warzywna z grejpfrutem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki wprost do miski. Ogórka dokładnie umyć i pokroić na półplasterki, dodać do sałaty. Grejpfruta obrać ze skórki, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Wszystko dodać do sałaty i wymieszać. Schab pokroić w bardzo cienkie półplasterki, zwijać w ruloniki i układać pomiędzy warzywami. Czosnek drobno posiekać, umieścić w moździerzu. Dodać oliwę, zioła do sałatek oraz szczyptę pieprzu i szczyptę soli. Wszystko dokładnie utrzeć na gładki sos. Tuż przed podaniem sosem polać sałatkę.

Komentarze

Podobne przepisy