sałatka warstwowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

zmodyfikowałam przepis z internetu, teraz robię na każdą okazję.

  • 40 min

Składniki:

  • 3-4 jajka / w zależności od półmiska może być 5 mniejszych/,
    2 duże pomidory, puszka tuńczyka w kawałku, śmietana 18%, majonez, czosnek, cebula, pieprz, sól, szczypiorek, ser żółty w kawałku, czerwona słodka papryka do posypania.

Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: jajka ugotować na twardo, pomidory, szczypiorek i cebulę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na grubszych oczkach, tuńczyka rozdrobnić, ząbek czosnku przecisnąć.
    Sos. W zależności od wielkości półmiska: po cztery, pięć łyżek majonezu i śmietany dodajemy czosnek i mieszamy.
    Na samym dnie półmiska wykładamy niewielką ilość ketchupu /robimy ciekną warstwę/. Następnie jajka kroimy na połówki i układamy brzuszkami do góry, solimy i pieprzymy, rozdrabniamy i wykładamy tuńczyka, pokrojone w kostkę pomidory na nie cebulkę, solimy, pieprzymy.
    Na wierzch wylewamy sos, następnie starty ser, pokrojony szczypiorek i posypujemy delikatnie słodką papryką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy