SAŁATKA Tabbouleh

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tabbouleh to libańska sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki, pomidorem i ogórkiem, polana oliwą z oliwek i skropiona sokiem z cytryny.
Kolorowa, aromatyczna i pełna witamin ( zwłaszcza wit. C, której mnóstwo w świeżej, zielonej pietruszce) to doskonały sposób na zjedzenie zdrowej, imprezowej przekąski lub kolacji

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki natki pietruszki
    1-2 pomidory malinowe
    1 mała cebula lub 1 pęczek cebuli dymki
    1 ząbek czosnku
    ½ pęczka świeżej mięty
    1 szklanka kaszy bulgur lub kuskus
    4 ogórki gruntowe
    1 garść pestek dyni lub migdałów prażonych
    Sos
    ¼ szklanki soku z cytryny lub limonki
    4 łyżki oliwy
    1 szczypta soli
    1 szczypta pieprzu
    szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Sałatka tabbouleh - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na sos wymieszać w misce, dodać kaszę ugotowana na sypko i wystudzoną oraz resztę składników: Natkę pietruszki , mięte i cebulę posiekać. Pomidora i ogórka pokroić w drobną kostkę. czosnek przecisnąć przez praskę. wymieszać . Dodać pestki dyni lub migdały uprażone na suchej patelni. Wymieszać. Odstawić na ok 25 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy