Sałatka mini-caprese w zielonym płaszczyku

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Sałatka z pomidorków cherry i kuleczek mozzarelli z zielonym dodatkami. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1/8 główki sałaty lodowej
    250 g pomidorków cherry
    1 op. mozzarelli mini
    1 duży owoc awokado
    12 liści bazylii
    sól morska
    pieprz kolorowy
    3-4 łyżki oliwy
    sok z 1/2 cytryny

Sałatka mini-caprese w zielonym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę kroimy w paseczki lub rwiemy na małe kawałki. Wykładamy na dno salaterki. Pomidorki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie. Oprószamy solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Posypujemy pokrojonymi na kawałki listkami bazylii.
  • 2. Kulki mozzarelli osączamy z zalewy, przekrawamy na połówki i układamy na pomidorkach z bazylią. Skrapiamy oliwą.
    Awokado obieramy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, a miąższ kroimy w grubą kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny. Wykładamy równomiernie na powierzchni sałatki, oprószamy solą morską i kolorowym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy