Znana włoska sałatka podana trochę inaczej - w wersji mini
10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie sera mozzarella mini (po odsączeniu z zalewy 125g)
200 g pomidorków cherry
garść małych listków bazylii
różowa sól himalajska lub sól morska
pieprz kolorowy mielony
oliwa
Sałatka caprese w wersji mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy w poprzek na połowy. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i przekrawamy na połowy. Ser i pomidorki układamy dekoracyjnie na półmisku, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dekorujemy listkami bazylii.
Porady
W wersji mniej dekoracyjnej można przekrojone pomidorki i kulki mozzarelli wymieszać w salaterce z listkami bazylii, przyprawić solą i pieprzem i skropić oliwą.
Komentarze