Dlaczego konserwowa? Bo składa się głównie z warzyw z puszki. Jest dowodem na to że z niewielu składników można stworzyć coś pysznego. Świetny pomysł na kolacje dla niespodziewanych gości lub jako dodatek na świąteczny stół.
Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy
100g pora
5 jajek ugotowanych na twardo
6 plastrów ananasa z puszki
10 dag szynki konserwowej
1 słoik selera konserwowego
5 łyżek majonezu
pieprz, sól do smaku
Sałatka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę, zielony groszek i seler odcedzić na sitkach. Pora pokroić w półplasterki (garść odłożyć na posypanie sałatki z wierzchu), zaś szynkę, jajka i ananasy w drobną kostkę.
2.Garść zielonego groszku zblendować razem z majonezem.
3.Resztę groszku i odcedzoną kukurydzę i pokrojony na drobniejsze kawałki seler dodać do pokrojonych warzyw. Wymieszać i przełożyć do szklanej miski.
4.wierzch sałatki polać sosem z zielonego groszku, posypać porą.
Komentarze