Sałatka konserwowa

0 (0 ocen)

Dlaczego konserwowa? Bo składa się głównie z warzyw z puszki. Jest dowodem na to że z niewielu składników można stworzyć coś pysznego. Świetny pomysł na kolacje dla niespodziewanych gości lub jako dodatek na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 puszka groszku konserwowego
    1 puszka kukurydzy
    100g pora
    5 jajek ugotowanych na twardo
    6 plastrów ananasa z puszki
    10 dag szynki konserwowej
    1 słoik selera konserwowego
    5 łyżek majonezu
    pieprz, sól do smaku

Sałatka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę, zielony groszek i seler odcedzić na sitkach. Pora pokroić w półplasterki (garść odłożyć na posypanie sałatki z wierzchu), zaś szynkę, jajka i ananasy w drobną kostkę.
  • sos z zielonego groszku 2. Garść zielonego groszku zblendować razem z majonezem.
  • sałatka 3. Resztę groszku i odcedzoną kukurydzę i pokrojony na drobniejsze kawałki seler dodać do pokrojonych warzyw. Wymieszać i przełożyć do szklanej miski.
  • sałatka 4. wierzch sałatki polać sosem z zielonego groszku, posypać porą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy