Sałata po cesarsku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min

Szybkie, smaczne i pożywne

  • 20 min

Składniki:

  • 2 małe ząbki czosnku
    4 filety z sardeli
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki bulionu warzywnego
    2 łyżki octu balsamico
    2 łyżki soku cytrynowego
    łyżeczka łagodnej musztardy
    pieprz
    1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
    9 łyżek świeżo startego parmezanu
    bagietka
    sól morska
    2 zwarte główki sałaty rzymskiej

Sałata po cesarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałata po cesarsku 1. Jeden ząbek czosnku drobno pokroiłem. Filety z sardeli pokroiłem w kostkę, zmiksowałem z czosnkiem oraz oliwą, bulionem, octem, sokiem cytrynowym, musztardą, pieprzem i pietruszką.. Domieszałem 6 łyżek parmezanu.

    Drugi ząbek czosnku obrałem. Kromki bułki opiekłem z obu stron na patelni wypędzlowanej olejem, mocno natarłem czosnkiem. Grzanki posoliłem, popieprzyłem i pokroiłem na kawałki.

    Sałatę umyłem, odwirowałem z wody, wymieszałem z sosem. Obłożyłem kawałkami grzanek, posypałem pozostałym parmezanem.

    PS: Sos do sałaty można przygotować wcześniej, w lodówce zachowa on świeżość przez dwa dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy