Dzisiaj potrawa inspirowana kuchnią austriacką. Pyszne delikatne sznycle wieprzowe w połączeniu z kwaśnym sosem z kaparami. Wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-600 g schabu wieprzowego
-ok. 4 łyżki mąki pszennej
-200 ml bulionu
-200 ml śmietanki kremówki
-3 łyżki kwaśnej śmietany
-2-3 łyżki marynowanych kaparów
-skórka starta z 1 cytryny
-sok z 1 cytryny
-4 łyżki masła
-sól, pieprz
Sznycle wieprzowe po cesarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić w cienkie plastry. Poprzyciskać młotkiem do tłuczenia kotletów lub ręką i nakłuwać delikatnie widelcem (nie rozbijać). Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło. Kotlety obtoczyć w mące z jednej strony. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron i odłożyć w ciepłe miejsce.
Po wyjęciu kotletów na rozgrzane masło po smażeniu wsypać pozostałą mąkę i zalać bulionem. Mieszając przygotować w ten sposób zasmażkę. Gdy zasmażka będzie już gotowa, przetrzeć ją przez drobne sitko do rondelka. Dodać kapary, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać i zagotować. Dodać obie śmietany, zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Ciepłe sznycle podawać polane sosem i z ulubionymi dodatkami - np. kluseczkami, gotowanymi ziemniakami lub smażonymi talarkami.
Komentarze