Sajgonki

0 (0 ocen)

  • 20 min

pyszne chinskie danie na naszym stole

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny
    1 cebula czerwona
    przyprawa chińska 1 łyżeczka
    papryka słodka 1 łyżeczka
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki oliwy
    4 grzyby mun
    szczypta majeranku
    100 ml wina czerwonego
    sól pieprz
    100 g makaronu ryżowego
    papier ryżowy

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sajgonki 1. Grzyby mun namoczyć wcześniej po czym ugotować, ok 10 min. Odcedzić i posiekać na paseczki.
    Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę w piórko, dodać paprykę sos sojowy i oliwę, sól i pieprz, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. Rozgrzać patelnię , włożyć mięso i smażyć na wolnym ogniu, dodać przyprawę chińską, posiekane grzyby mun, podlać winem i odrobiną wody, dusić do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec dodać pokruszony makaron i wymieszać. Pozostawić pod przykryciem ok 15 min.
    Papier ryżowy moczyć w letniej wodzie i zawijać w nim porcje duszonego mięsa z makaronem.
    Układać luźno by się nie skleiły. Sajgonki smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z sosami chińskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy