Ryżowy omlet

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Bardzo lubię gotować i wymyślać różne nowe potrawy. Dbam o to, aby były smaczne, zdrowe i sycące.

  • 45 min

Składniki:

  • woreczek ryżu
    ok. 10 dag żółtego sera
    2 jajka
    pomidor
    łyżka masła roślinnego
    pęczek szczypiorku
    łyżeczka soli
    szczypta pieprzu

Ryżowy omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (można lekko rozgotować). Odcedzamy, studzimy. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach.
  • 2. Jajka miksujemy z serem, solą i pieprzem. Następnie dodajemy do ryżu i delikatnie mieszamy.
  • Ryżowy omlet 3. Na patelni roztapiamy masło, wlewamy masę. Na połowie układamy pomidory. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlet się zetnie i lekko przyrumieni, składamy na pół, zwiększamy ogień i jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.

Porady

● Omlet będzie miał oryginalny smak, gdy użyjemy ryżu białego z dodatkiem dzikiego.

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy