Ryżowe kule

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryżowe kule można podawać na wiele sposobów. Nadzienie to nasza inwencja twórcza.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 200 gramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - Szynka konserwowa: 4 plastry
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - olej: 3 łyżki
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka

Ryżowe kule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie gotujemy ryż do miękkości, wówczas jest bardziej kleisty. Ugotowany ryż pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w drobną kostkę. W kostkę kroimy też szynkę. Natkę pietruszki bardzo drobno szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  • 3. Z ryżu formujemy małe placki. Do środka wkładamy łyżeczkę nadzienia. Zlepiamy ryż i nadajemy mu formę kuli.
  • 4. Maczamy kule w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ryżowe kule, obracając je na każdą stronę. Smażymy na złoty kolor.
  • Ryżowe kule 5. Ryżowe kule podajemy posypane papryką i natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy