ryżowa pycha

0 (0 ocen)

  • 40 min

ciasto jest popisowe na każdą okazję. Chciałam zaimponowć swoim gościom i wymyśliłam kombinację tego co już wszyscy znają.

  • 40 min

Składniki:

  • biszkopt szklanak mąki przennej, 8 jajek , 1/4 szkalnki mąki ziemniaczanej , szklanka cukru,.łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szklanki śmietany 30% , 2 gakaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe cukier puder 100g.
    300g krówek , 150g ryżu prażonego , 50g orzechów włoskich.,wiśnie w żelu

Ryżowa pycha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. oddzielam żółtka od białek. ubijam białka na sztywno po czym jak białak są sztywne dodaję cukier i nadal ubujam tak aby cukier wymieszał sie z biakami następnie dodaję zółtka dokładnie mieszam. Przesianą mąkę przenną z proszkiem dodaję do wymieszanych jaj oraz mąkę ziemniaczaną chwile mieszam tak aby składniki się połączyły ale nie za długo aby masa nie opadał. Na przygotowaną blaszkę wylewam ciast i piekę w 180 C przez ok 15min.
    Krem: śmietnę ubijam z cukrem pudrem i galaretkami i schładzam w lodówce . Rozpuszczam krówki z odrobiną wody ( 1 łyżeczka ) po czym dodaję ryż i orzechy i szybko mieszam aby masa krówkowa pokryła ryż.
    Gotowy biszkopt dzielę na dwie części krojąc ostrym długim nożem. Jedną część przekładamy kremem, po czym krem przykrywamy drugą częścią biszkopta na wierzch nakłądamy wiśnie w żelu a na żel masę z ryżu.

Porady

biszkopt powienien" odpocząć" za nim go przekroimy. Masa z ryżu powinna mieć taką strukturę aby można ją łatwo nałożyć, czynność rozpuszczenia krówek radzę zostawić jak ciasto będzie już prawie gotowe aby krówki nie zastygły. Ciasto radzę włożyć na 20min do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy