Placek "PYCHA"

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Idealne ciasto na Boże Narodzenie i nie tylko

  • 2 godz.

Składniki:

  • 9 jajek
    1 żółtko
    10 dag margaryny
    10 dag masła
    20 dag cukru pudru
    35 dag cukru kryształu
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    40 dag mąki
    30 dag maku
    50 dag sera białego
    1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kg jabłek
    1 galaretka cytrynowa lub 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Placek "pycha" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder, żółtko,2 całe jajka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część upiec. Na drugą wykładamy mak.
  • 2. Mak: Mak sparzyć i zmielić dwukrotnie. 2 całe jajka ubić z 20 dag cukru kryształu, dodać mak i wyłożyć na przygotowane ciasto.
  • 3. Ser: ser zmielić. Z pozostałych jajek oddzielamy żółtka od białek. Masło utrzeć z pozostałym cukrem kryształem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać i wyłożyć na mak. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem i piec aż ser się zarumieni.
  • 4. Jabłka pokroić w kostkę i przesmażyć. Dodać galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na upieczony ser i mak, przykryć upieczonym kruchym plackiem.
    Można polać polewą.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podawaniem, aby kruche ciasto zmiękło

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować