9 jajek
1 żółtko
10 dag margaryny
10 dag masła
20 dag cukru pudru
35 dag cukru kryształu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki
30 dag maku
50 dag sera białego
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa lub 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody
Placek "pycha" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder, żółtko,2 całe jajka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część upiec. Na drugą wykładamy mak.
2.Mak: Mak sparzyć i zmielić dwukrotnie. 2 całe jajka ubić z 20 dag cukru kryształu, dodać mak i wyłożyć na przygotowane ciasto.
3.Ser: ser zmielić. Z pozostałych jajek oddzielamy żółtka od białek. Masło utrzeć z pozostałym cukrem kryształem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać i wyłożyć na mak. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem i piec aż ser się zarumieni.
4.Jabłka pokroić w kostkę i przesmażyć. Dodać galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na upieczony ser i mak, przykryć upieczonym kruchym plackiem.
Można polać polewą.
Porady
Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podawaniem, aby kruche ciasto zmiękło
Komentarze