Ryż z warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Potrawa jest bardzo prosta do przygotowania, można ją bez problemu modyfikować dodając ulubione warzywa oraz przyprawy. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu także jest to propozycja dla ludzi zapracowanych.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
    3 woreczki ryżu (300g),
    1 cebula,
    1 mała cukinia,
    1 czerwona papryka,
    1/2 pora,
    2 ząbki czosnku,
    1 puszka pomidorów (krojonych bez skórki),
    1 kostka rosołowa,
    przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, słodka papryka, chili, zioła prowansalskie (przyprawy wedle uznania)
    2 łyżki oleju kokosowego (do smażenia)

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, rozpuścić kostkę rosołową i ugotować ryż wg. instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż wyjąć z wody i odstawić, ponieważ będzie potrzebny w dalszym etapie przygotowania. Mięso umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju kokosowego. Doprawić przyprawą do kurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora (pokrojonego w krążki). Gdy warzywa zeszklą się dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Jeżeli na patelni jest za mało tłuszczu należy dodać kolejną łyżkę, żeby nie doprowadzić do przypalenia się potrawy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku według uznania.

Porady

Jeżeli nie masz w domu oleju kokosowego możesz użyć do smażenia, np. margarynę. Najlepiej podawać przystrojone szczypiorkiem, bazylią albo natką pietruszki, ponieważ zieleń pięknie komponuje się z naszą potrawą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy