róże z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis zaczerpnięty z czasów szkolnych.

  • 45 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    3-4 średniej wielkości jabłka ( najlepiej o czerwonej skórce)
    jajko
    cukier puder do posypania

Róże z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0i0mbur 1. Ciasto francuskie kroimy na 12 pasków (przez węższą część)
    jabłka myjemy i kroimy na ósemki razem ze skórką,następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki
    Na każdym pasku ciasta układamy przez całą jego długość plastry jabłka,skórką do góry,tak aby wystawały pad ciasto
    zwijamy delikatnie i wkładamy papilotek a papilotki do formy na muffinki lub bezpośrednio na blaszkę piekarnika
    Ciasto z jabłkami smarujemy rozmonconym jajkiem
    pieczemy do zrumienienia ( około 15-20 minut) w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy