Roladki wołowe

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie szybkie i zdrowe. Doskonałe na przystawkę lub obiad.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sznycle wołowe: 250 gramów
    - suszone pomidory w oleju: 50 gramów
    - czarne oliwki: 50 gramów
    - chleb tostowy (sztuka=kromka): 3 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - pomidory krojone: 1 puszka
    - kapary w occie: 2 łyżki
    - szałwia: 1 szczypta
    - oregano: 1 szczypta
    - czarny pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta

Roladki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kromek chleba odciąć skórkę, kromki porwać na kawałki, włożyć do malaksera. Dodać jajko, suszone pomidory i oliwki. Całość zmiksować na grudkowatą masę.
    Sznycle cienko rozbić, posypać lekko solą i posmarować zmiksowaną masą. Zwinąć w roladki, związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.
  • 2. Do rondla wlać krojone pomidory w zalewie, dolać 100 ml wody, dodać kapary i przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Włożyć roladki, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.
  • 3. Podawać na ciepło z białym pieczywem lub ryżem i ulubioną sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy