Roladki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na plastry na grubość ok 1cm, rozbić. Kiełbasę i boczek pokroić na słupki ok 4-5 cm. Ogórki pokroić podobnie na 4 części. Cebulę kroimy w piórka.
2.Każdy kawałek wołowiny posypujemy pieprzem, solą i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Następnie należy rozsmarować ok pół łyżeczki musztardy. Dalej kładziemy na początku rozbitej porcji rozbitego mięsa je.den słupek kiełbaski, boczku, ogórka i posypujemy cebulką. zwijamy w rulonik i wbijamy wykałaczkę. Tak postępujemy z każdym do wyczerpania składników
3.W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć rolady i obsmażyć z każdej strony. Pod koniec zalać winem i zostawić do odparowania.
4.Następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić około 1 godziny .
Kiedy mięso będzie już miękkie, rolady wyjąć i odłożyć na bok. Dwie łyżki mąki wymieszanymi z niewielką ilością zimnej wody, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać. Doprawić papryką w proszku. Włożyć do sosu rolady, zagotować.
Porady
Wino dodajemy nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także skróci czas gotowania.
Komentarze