Roladki wołowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne i mięciutki roladki z wołowiny

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 1 kg wołowiny/wieprzowiny
    - 4 łyżki musztardy
    - 1 nieduży kawałek cienkiej kiełbasy
    - 50 g boczku
    -1 cebula
    - ok 3 ogóreki kiszony
    - przyprawa uniwersalna
    - sól, pieprz
    - 2 łyżki mąki
    - słodka papryka w proszku
    - 1/3 szklanki wina czerwonego
    -smalec
    - wykałaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na plastry na grubość ok 1cm, rozbić. Kiełbasę i boczek pokroić na słupki ok 4-5 cm. Ogórki pokroić podobnie na 4 części. Cebulę kroimy w piórka.
  • 2. Każdy kawałek wołowiny posypujemy pieprzem, solą i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Następnie należy rozsmarować ok pół łyżeczki musztardy. Dalej kładziemy na początku rozbitej porcji rozbitego mięsa je.den słupek kiełbaski, boczku, ogórka i posypujemy cebulką. zwijamy w rulonik i wbijamy wykałaczkę. Tak postępujemy z każdym do wyczerpania składników
  • 3. W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć rolady i obsmażyć z każdej strony. Pod koniec zalać winem i zostawić do odparowania.
  • 4. Następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić około 1 godziny .
    Kiedy mięso będzie już miękkie, rolady wyjąć i odłożyć na bok. Dwie łyżki mąki wymieszanymi z niewielką ilością zimnej wody, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać. Doprawić papryką w proszku. Włożyć do sosu rolady, zagotować.

Porady

Wino dodajemy nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także skróci czas gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować