Rolada ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rolada podobna do babki ziemniaczanej, ale z dodatkiem kapusty

  • 30 min

Składniki:

  • 6-7 sparzonych liści kapusty,
    1,5 kg ziemniaków,
    1 jajko,
    30 dag kiełbasy zwyczajnej,
    2 ząbki czosnku,
    sól i pieprz (do smaku)

Rolada ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wykładamy sparzonymi liści kapusty.
  • 2. Przygotowujemy farsz:
    1. Ziemniaki ścieramy na tarce z małymi oczkami,
    2. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, jajko, sól, pieprz, starty czosnek,
    3. Mieszamy przygotowane składniki.
  • 3. Farsz wykładamy na liście i zwijamy roladę.
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 90 minut (od czasu do czasu podlewamy małą ilością wody).
  • 5. Po upieczeniu kroimy w grubsze plastry.
  • 6. Podajemy z surówką ze świeżej kapusty lub sosem pieczarkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy