Rolada z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia wafli na słodko a ja proponuję wafle z pieczarkami i ziemniakami.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 andrut kwadratowy (25g)
    ziemniaki (400g)
    pieczarki (300g)
    1 cebula garść
    posiekanego koperku i pietruszki
    przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków)
    łyżka śmietany
    1 jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia

Rolada z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, wszystko razem podsmażamy na patelni pod przykryciem aż odparuje nadmiar wody.
  • 2. 2. Ziemniaki gotujemy, odlewamy wodę, dodajemy łyżkę śmietany, drobno posiekany koperek i pietruszkę, przyprawy i robimy puree ziemniaczane.
  • 3. 3. Na andrucie rozprowadzamy cienką warstwę ciepłego (nawet gorącego) puree ziemniaczanego, dokładnie po brzegach. Dzięki temu, że nakładamy ciepłe wafel zmięknie i łatwiej będzie się rolował, bez pękania. Na ziemniaki rozkładamy podsmażone pieczarki z cebulą, całość zawijamy w roladę.
  • 4. 4. Roladę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
  • 5. 5. Gdy rolada wystygnie, kroimy plasterki o grubości 1 - 2 cm, obtaczamy w rozkłóconym jajku następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy