Rolada z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, wszystko razem podsmażamy na patelni pod przykryciem aż odparuje nadmiar wody.
2.2. Ziemniaki gotujemy, odlewamy wodę, dodajemy łyżkę śmietany, drobno posiekany koperek i pietruszkę, przyprawy i robimy puree ziemniaczane.
3.3. Na andrucie rozprowadzamy cienką warstwę ciepłego (nawet gorącego) puree ziemniaczanego, dokładnie po brzegach. Dzięki temu, że nakładamy ciepłe wafel zmięknie i łatwiej będzie się rolował, bez pękania. Na ziemniaki rozkładamy podsmażone pieczarki z cebulą, całość zawijamy w roladę.
4.4. Roladę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
5.5. Gdy rolada wystygnie, kroimy plasterki o grubości 1 - 2 cm, obtaczamy w rozkłóconym jajku następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Komentarze