Rolada z boczku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aromatyczna i trzymająca fason przy krojeniu rolada:) Ładnie się prezentuje i cudownie smakuje na kromce chleba, polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 1200 - 1500g chudego cienkiego boczku bez kości
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2,5 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju

Rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ewentualną skórę z boczku należy odciąć. Boczek posypać z obu stron solą i dokładnie wetrzeć w mięso. Zostawić w lodówce na godzinę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać go z przyprawami i olejem. Powstałą mieszanką natrzeć mięso, ale tylko stronę ,,górną” – nie od skóry. Zwinąć ściśle w roladę, obwiązać grubą nicią. Wierzch delikatnie posypać majerankiem i szczyptą papryki. Włożyć roladę do rękawa do pieczenia, a następnie wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie piec przez 60 – 70 minut w 180stopniach z funkcją termo obiegu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy