Rolada "francuska"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Prawdziwy rosół to ten ugotowany z całej kury.Zwykle zjadamy z niej udka,skrzydełka oraz pierś.Czasem jednak zadowalamy się samym rosołem.Co zatem zrobić z ugotowanym mięsem?

  • 40 min

Składniki:

  • 2 udka kurczaka z rosołu
    250g pieczarek
    150g żółtego sera
    1/2 pęczka pietruszki
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    2 dymki
    1 jajko
    tymianek
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz

Rolada "francuska" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada "francuska" 1. Dymkę posiekaj,a pieczarki pokrój w plasterki.Na rozgrzanym maśle najpierw zeszklij dymkę,a potem podsmaż pieczarki.
  • 2. Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę.Dodaj do pieczarek,dopraw solą,pieprzem i tymiankiem.Podsmaż,mieszając i odstaw.
  • 3. Ser zetrzyj na tarce,a natkę pietruszki posiekaj.
  • 4. Rozwiń płat ciasta francuskiego i wyłóż na niego warstwę farszu mięsno-pieczarkowego oraz podsmażoną dymkę.Posyp serem i natką.Zwiń ciasto w zwartą roladę.Końcówki sklej.by farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
  • 5. Żółtko jajka roztrzep i posmaruj nim roladę.Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.

Porady

Podawaj na ciepło lub zimno.

Komentarze

Podobne przepisy