Prawdziwy rosół to ten ugotowany z całej kury.Zwykle zjadamy z niej udka,skrzydełka oraz pierś.Czasem jednak zadowalamy się samym rosołem.Co zatem zrobić z ugotowanym mięsem?
40 min
Składniki:
2 udka kurczaka z rosołu
250g pieczarek
150g żółtego sera
1/2 pęczka pietruszki
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 dymki
1 jajko
tymianek
1 łyżka masła
sól
pieprz
Rolada "francuska" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dymkę posiekaj,a pieczarki pokrój w plasterki.Na rozgrzanym maśle najpierw zeszklij dymkę,a potem podsmaż pieczarki.
2.Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę.Dodaj do pieczarek,dopraw solą,pieprzem i tymiankiem.Podsmaż,mieszając i odstaw.
3.Ser zetrzyj na tarce,a natkę pietruszki posiekaj.
4.Rozwiń płat ciasta francuskiego i wyłóż na niego warstwę farszu mięsno-pieczarkowego oraz podsmażoną dymkę.Posyp serem i natką.Zwiń ciasto w zwartą roladę.Końcówki sklej.by farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
5.Żółtko jajka roztrzep i posmaruj nim roladę.Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
Komentarze