Rolada czekoladowo- wiśniowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybki przepis na coś pysznego.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 szklanki mleka
    budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    5 łyżek cukru
    1 łyżka ciemnego kakaa
    kilka kropel alkoholu

    1 galaretka wiśniowa

Rolada czekoladowo- wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada czekoladowo- wiśniowa 1. Upiec biszkopt z podanych składników (ok. 30 minut), ciepły zwinąć na wilgotnej ścierce lub papierze do pieczenia w rulon i pozostawić tak na kilka minut.
    Ugotować budyń z mleka, budyniu, mąki, cukru i żółtek. Wystudzić. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, na końcu kakao i alkohol.
    Galaretkę rozpuścić w szklance wody i wylać na płaski talerz, pozostawić do wystygnięcia.
    Rozwinąć biszkopt, rozsmarować masę i na brzegu ułożyć paski galaretki, zwinąć roladę.
    Udekorować masą i posypać starta czekoladą.

Porady

Masa zrobiona z podanych składników wystarczy na trzy takie rolady.

Komentarze

Podobne przepisy