Rolada ciasteczkowo-kokosowa (bez pieczenia)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, łatwa w przygotowaniu rolada nie wymaga pieczenia. Masa ciemna przypomina w smaku blok czekoladowy a jasna batonik baunty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa ciasteczkowa:
    * 300 g herbatników
    * 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
    * 0,5 szkl. ciemnego cukru
    * ok 1 szklanka ciepłej wody
    * łyżka oleju kokosowego

    Masa kokosowa:
    * 150g kokosu
    * 100g cukru pudru
    * 100 g oleju kokosowego

    * tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Rolada ciasteczkowo-kokosowa (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa ciasteczkowa:
    Herbatniki drobno pokruszyć, dodać kakao, cukier rozpuszczony w wodzie oraz rozpuszczony olej kokosowy. Wyrobić masę. Powinna być zwarta nie za krucha i nie za mokra.

    Masa kokosowa:
    Kokos wymieszać z cukrem pudrem i dodać rozpuszczony olej kokosowy. Konsystencja nie może być zbyt sypka ( w razie konieczności można dodać trochę wody)

    Masę ciasteczkową rozwałkować na prostokąt o szerokości ok 16-18 cm i grubości ok. 0,5-1cm Rozłożyć na niej masę kokosową i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
    Roladę polać roztopiona czekoladą (można również posypać ja kokosem) i wstawić do lodówki na min. 3h.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy