Risotto z pieczarkami i kurkami

0 (0 ocen)

pożywne danie na obiad lub kolację

Składniki:

  • 2 cebule, ząbek czosnku, 3 łyżki masła, 25 dkg ryżu, 750 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, 70 dkg pieczarek, 20 dkg kurek, łyżka soku z cytryny, 4 łyżki startego parmezanu

Risotto z pieczarkami i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obrać, posiekać i poddusić z 2 łyżkami masła. Dodać ryż, zeszklić stale mieszając. Wlać bulion i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu 30 minut. Grzyby oczyścić, obsmażyć na łyżce masła. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny. Grzyby i 2 łyżki parmezanu dodać do ryżu na 10 minut przed końcem gotowania. Risotto wyłożyć na talerze, posypać resztą parmezanu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy