Risotto z dynią

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne, kremowe risotto, które wygląda niezwykle atrakcyjnie dzięki dodatkowi dyni.

  • 10 min

Składniki:

  • ryż do risotto 125g,
    dynia 250g,
    bulion 300ml,
    sól,
    pieprz,
    masło,
    tymianek

Risotto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z dynią 1. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miękki miąższ. Następnie kroimy ją w kostkę 1cm.
  • Risotto z dynią 2. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy kostki dyni i wszystko razem dusimy aż do miękkości dyni doprawiając solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku. Usmażoną dynię wykładamy na talerz.
  • Risotto z dynią 3. Na patelni rozpuszczamy 20 g masła. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarenka będą przejrzyste.
  • Risotto z dynią 4. Kolejno wlewamy bulion i zagotowujemy. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całą wodę - około 12 - 15 minut. Możemy dodać jeszcze do smaku masło.
  • Risotto z dynią 5. Gdy ryż będzie gotowy zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy dynię, wszystko dokładnie mieszamy, chwilkę podsmażamy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy