Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny.
30 min
Składniki:
350 g świeżego fileta do łososia
1-2 łyżki oliwy z oliwek lub miękkiego masła (użyłam 1 łyżkę oliwy)
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 łyżki posiekanego szczypioru
2 łyżki posiekanej natki kolendry
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (ewentualnie jeśli lubicie)
1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
Rillettes z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia ryby.
Po upieczeniu ryby, wyjąć ją z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Następnie oddzielić upieczone mięso łososia od skóry, usunąć ości, ugnieść widelcem.
Do łososia dodać oliwę (lub masło), sok z cytryny, skórkę cytrynową, sól, pieprz, paprykę wędzoną, posiekany szczypiorek i kolendrę, dokładnie wymieszać.
Rillettes przechowywać w do 3 dni w lodówce.
Komentarze