Rillettes z łososia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny.

  • 30 min

Składniki:

  • 350 g świeżego fileta do łososia
    1-2 łyżki oliwy z oliwek lub miękkiego masła (użyłam 1 łyżkę oliwy)
    2 łyżki soku z cytryny lub limonki
    2 łyżki posiekanego szczypioru
    2 łyżki posiekanej natki kolendry
    1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (ewentualnie jeśli lubicie)
    1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub mielonej papryki
    sól i pieprz do smaku

Rillettes z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rillettes z łososia 1. Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
    Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia ryby.
    Po upieczeniu ryby, wyjąć ją z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
    Następnie oddzielić upieczone mięso łososia od skóry, usunąć ości, ugnieść widelcem.
    Do łososia dodać oliwę (lub masło), sok z cytryny, skórkę cytrynową, sól, pieprz, paprykę wędzoną, posiekany szczypiorek i kolendrę, dokładnie wymieszać.
    Rillettes przechowywać w do 3 dni w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2015

Komentarze

Podobne przepisy