Razowe muffiny podwójnie czekoladowe

0 (0 ocen)

Muffiny są obłędnie czekoladowe i bardzo wilgotne. Szybkie i proste do zrobienia. Co ciekawe, są zdrowsze za sprawą mąki razowej. Polecam! ( przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki)

Składniki:

  • 220g. mąki pszennej razowej
    60g. otrębów żytnich/ pszennych
    50g. naturalnego kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    250ml kefiru w temperaturze pokojowej
    3 duże jajka w temperaturze pokojowej
    150ml. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
    3/4 szklanki zwykłego/ brązowego cukru muscovado
    100g. groszków czekoladowych

Razowe muffiny podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mokre i suche składniki 1. Suche składniki wymieszać. W innym naczyniu za pomocą trzepaczki połączyć mokre.
  • Wymieszane składniki 2. Obie mieszanki wymieszać ze sobą (tylko do momentu połączenia się składników, najlepiej łyżką/ szpatułką)
  • 3. Masę rozlać do formy na babeczki wyłożonej papilotkami, do ¾ ich wysokości.
  • Pieczenie muffinek 4. Muffiny piec w 170st.C około 20-25 minut.
  • Studzenie muffinek 5. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy