Razowe ciasto jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

propozycja powinna przypaść do gustu wszystkim fanom zdrowej żywności . Ciasto jabłkowe na żytniej mące razowej z cała masa jabłek odrobiną cukru i pachnące cynamonem i lawendą. Wilgotne, nieco gliniaste, mocno zapychające.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek (użyłam papierówek)
    4 jajka
    100g masła
    4\łyżki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    350g mąki żytniej razowej
    cynamon
    1 łyżeczka kwiatów lawendy

Razowe ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jabłka ( jedno odkładamy) dokładnie myjemy pozbawiamy gniazdka i ścieramy na tarce o grubych oczkach Jabłek nie obieramy W mikserze ucieramy masło z cukrem na puszysta masę następnie dodajemy po jednym jajku i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dosypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia,cynamonem i kwiatami lawendy Na koniec dodajemy odciśnięte z nadmiaru soku jabłka.Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy formy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzch układamy plasterki jabłka i pieczemy 60-70 minut w temperaturze 175st

Porady

Może być świetna alternatywą na drugie śniadanie lub deser bez wyrzeczeń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy