Ratatouille

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie z kuchni francuskiej uwielbiane przez moich domowników.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 małe cukinie
    1 bakłażan
    2 cebule
    1 papryka zielona i czerwona
    2 dojrzałe pomidory
    250 ml przecieru pomidorowego
    świeże zioła tymianek i bazylia
    2 ząbki czosnku
    pół papryczki chilli
    zioła prowansalskie, pieprz, sól
    oliwa
    100 ml czerwonego wytrawnego wina

Ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, bakłażana i cukinie kroimy w kostkę i odrobinę solimy i skrapiamy oliwą. Następnie kroimy papryki w paski. Całość solidnie doprawiamy ziołami prowansalskimi i grillujemy ok 10 minut na patelni grillowej.
    W garnku szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy czosnek, drobno posiekane zioła. Do garnka przerzucamy grillowane warzywa.,wlewamy wino i zwiększamy ogień. Pod koniec dodajemy pomidory, przecier i doprawiamy. Całość dusimy do miękkości ok 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy