Ragout- królik duszony w winie

  • wyświetlono: 603 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mięso z królika jest bardzo delikatne i smaczne. Odpowiednio przyrządzone może smakować podobnie do kurczaka.

2018-06-09-16-53-32
  • 60min

Składniki

600 g mięsa z królika comber lub udka)
100 g wędzonego boczku
1 łyżka mąki
2 cebule
1/2 szkl wytrawnego białego wina
2-3 łyżki wody
2 łyżki śmietany
4 pomidory
smalec
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Ragout- królik duszony w winie

  • 1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy grubsze kości i panierujemy w mące.
  • 2. Kładziemy na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem, smażymy mieszając. Kiedy delikatnie się zrumieni dodajemy pokrojony w kostkę boczek.
  • 3. Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Dodajemy do mięsa razem z posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Całość podlewamy winem oraz wodą. Dusimy pod przykryciem koło 40 minut.
  • 4. Pod koniec dodajemy śmietanę. Tak przygotowanego królika podajemy z ryżem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadPomidoryboczekkrólikśmietanawino

Komentarze

Podobne przepisy

Królik w winie i musztardzie

Dodane przez: Marcelina

Królik w czerwonym winie i musztardzie.

Królik na wyjątkową okazję czy...

Karczek duszony w winie

Dodane przez: Violetka76

Karczek duszony w winie

Tak przygotowany karczek po prostu...

Karczek w czerownym winie

Dodane przez: Ola1984

Karczek duszony w czerwonym winie

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Dodane przez: Anitka0804

Kaczka duszona w winie

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących...

Łosoś duszony w białym winie

Dodane przez: Futka

Łosoś duszony w białym winie

Propozycja na delikatnego i soczystego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE