Ciasto Rafaello jagodowe

0 (0 ocen)

  • 1 min

Pyszne połączenie smaku kokosu i jagód.

  • 1 min

Składniki:

  • - biszkopt z 6-7 jaj

    KREM JAGODOWY:
    - ok. 1 l jagód
    -250 g mascarpone
    -5 łyzeczek zelatyny rozp. w 1/4 szkl wody
    -1/2 szkl cukru pudru
    - 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej rozp. w 2 łyzkach wody
    -1 lyzka soku zcytryny

    KREM SMIETANOWY:
    - 1/2 l kremówki
    - 2 snieżki
    -2 łyzeczki zelatyny rozp. w odrobinie wody
    -1/4 szkl. cukru pudru

    dodatkowo:
    - 100 g kokosu
    -1 łuzka masła
    -1 łyżka cukru kryształu

Ciasto rafaello jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jagody podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier, sok z cytryny i wode z maka.
    dobrze wymieszać.
    zdjąć z ognia, dodac rozp. zelatyne, przestudzic. Zmiksować z mascarpone i wyłozyc na biszkopt.
  • 2. Kremówkę ubic ze sniezkami, dodac cukier i rozp. zelatyne. wyłozyc na krem jagodowy.
  • 3. cukier, kokos i masło podgrzac na patelni do zarumienienia kokosu. wyłozyc na ciasto. schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy