Rafaello

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jeśli lubujesz się w smaku kokosa, czekolady i midałów, lubisz słodkie życie, lekkie jak piórko chwile, a wój ulubiony zmysł to smak - to ciasto jest właśnie dla CIEBIE!! :)

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 i ¼ szklanki cukru
    90 ml oleju
    1 łyżka octu
    1 i ¼ szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na masę:
    0,5 l słodkiej śmietanki
    2 śnieżki
    2 białe czekolady
    100 g wiórków kokosowych

    Dodatkowo: posiekane migdały lub płatki migdałowe do dekoracji

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać mikserem na sztywną pianę i dodawać cukier aż do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno po jednym żółtku, olej i ocet, cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką, aby masa nie straciła puszystości. Ciasto przelać na blachę i piec ok. 35 min w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu ciasto przekroić na 2 części.
    Śmietanki ubić ze śnieżkami. Jedną część biszkoptu pokruszyć i dodać do śmietany razem z roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.
    Spód nasączyć, wyłożyć na niego masę i udekorować migdałami. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny aż masa stężeje. Smacznego!

Porady

jeśli jajka są dobrze schłodzone (proponuję wstawić je na trochę do zamrażalnika przed ubijaniem) to dobrze oddzielają się od żółtek oraz ardzo dobrze się ubijają na pianę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy