Ciasto Rafaello

0 (0 ocen)

Pyszne kremowo - kokosowe ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    250 g mascarpone
    100 g białej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    oraz
    wiórki kokosowe

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół.
  • 2. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,. Serek mascarpone miksujemy na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, mascarpone i rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Na jeden blat ciasta wykładamy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy