Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół.
2.Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,. Serek mascarpone miksujemy na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, mascarpone i rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Na jeden blat ciasta wykładamy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze